La història de Catalunya en el currículum de Year 3

Amb relació al tema d’aquest trimestre, Barcelona i Catalunya, el dijous 30 d’abril els alumnes de Year 3 van passar el dia al Museu d’Història de Catalunya.

Aquest trimestre estan estudiant la cultura i la història de Barcelona i Catalunya, des de l’època romana i medieval, i la seva influència en el disseny de la ciutat, fins a l’època actual, amb construccions més recents com ara l’Eixample o el canvi experimentat per la ciutat durant els Jocs Olímpics de 1992. També estan aprenent les tradicions esportives i artístiques de la regió, les festivitats catalanes, i algunes històries i llegendes populars de Catalunya.

En conseqüència, la visita al Museu d’Història de Catalunya era una activitat idònia per cobrir la majoria dels objectius del tema del trimestre a la vegada, ja que constitueix el principal centre d’investigació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic, històric i etnològic de Catalunya.

Primer els alumnes van gaudir d’una visita guiada pel museu, durant la qual els guies els van explicar la història de Catalunya des de la prehistòria fins a l’època romana. Els nens van poder aprendre qüestions relacionades amb la vida quotidiana en temps romans, fer preguntes i experimentar en primera persona amb alguns artefactes de l’època, com ara una catapulta romana, la qual els va encantar. També va suposar una oportunitat excel·lent per establir connexions amb el tema del trimestre anterior, basat en l’Edat de Pedra, i reflexionar sobre el que van aprendre llavors però connectat amb la Catalunya del Neolític i l’època dels romans.

“És la primera vegada que els alumnes de Year 3 visiten aquest museu i creiem que ha estat una experiència realment enriquidora per a ells”, Ms Lowe, professora de Year 3, va comentar.

 

Sobre el Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya, ubicat al Palau de Mar de Barcelona, va ser inaugurat el 1996 per “conservar, exposar i difondre la història de Catalunya com a patrimoni col·lectiu, i enfortir la identificació dels ciutadans amb la història naciona” (segons estableix la seva missió).

Tot i que és un museu essencialment sobre Catalunya, presenta la història i la cultura catalanes tot inserint-les dins de marcs geogràfics, polítics, econòmics i culturals més amplis, sovint a escala mediterrània i europea, de vegades mundial.

Està dissenyat per esdevenir un espai per a la trobada, el debat i la reflexió ciutadana; un fòrum, un centre d’acció cultural tant com un museu, tot fomentant el diàleg entre la història i la resta de ciències socials, i amb una mirada també a la contemporaneïtat.