Year 1 viatja en el temps a Castellet

La setmana passada els alumnes de Year 1 van visitar el castell de Castellet, fortalesa situada en un enclavament natural privilegiat, envoltat per l’àrea natural del riu Foix, al municipi de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). La fortificació va tenir gran importància estratègica fins al segle 16. Des de llavors, va passar per períodes successius de decadència i restauració fins que finalment fou declarat lloc cultural d’interès nacional.

Aquest interès va animar els nostres professors de Keystage 1 a triar aquest lloc històric, únic, per il·lustrar el tema sobre el qual estan treballant aquest trimestre a classe, castells i materials. Van considerar que era important que els nens poguessin veure un castell a la vida real, perquè els fos més fàcil de comprendre’n les dimensions, les característiques, el treball de maçoneria i els espais interiors.

En arribar al castell, es van organitzar diversos grups per fer una visita guiada amb informació de cada sala. Els nens també van tenir l’oportunitat de passejar pels jardins del recinte i d’aprofitar per fer alguns esbossos a llapis des de l’exterior, tot complementant l’assignatura d’Art sobre diferents materials, com ara pintura, collage i modelatge amb materials reciclats.

Va resultar ser una experiència molt positiva, que va permetre als alumnes ampliar-ne els coneixements i comprendre millor la magnitud d’un castell. Hi van analitzar els detalls de les finestres, les formes, l’alçada i la maçoneria. També van ser capaços d’endevinar l’edat del castell i d’experimentar el que se sent a l’interior.

Mrs Hogarty, una de les professores de Year 1, va comentar: “Els nens s’ho van passar molt bé. Hi van fer dibuixos amb molt de detall i van poder veure en primera persona certes característiques bàsiques d’un castell com la reixa llevadissa i les muralles, cosa que els va permetre de comprendre millor com funcionaven aquests elements. Va ser una oportunitat per posar en context una sèrie de qüestions que havíem estat aprenent a classe”.