“Fugint de l’Holocaust”, un repte per als alumnes de Y13

BSB-visita-museo-historia-catalunya-holocausto-1-1

Dimarts passat, onze estudiants de Year 13 van visitar l’exposició “Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” que s’està celebrant en el Museu d’Història de Catalunya (MHC) aquests dies.

La mostra coincideix amb el 70 aniversari del final de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps Nazis. Pertany a un conjunt d’exposicions més ampli que el museu ha programat per sumar-se a aquesta commemoració d’abast internacional, com ara “Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf“.

L’exposició estableix vincles entre Catalunya i l’Holocaust, a partir de la història d’una desena de famílies jueves que van trobar refugi a Catalunya, tot entrellaçant d’aquesta manera un dels períodes més tristos i foscos de la història mundial amb un episodi força desconegut del nostre passat recent.

“Els estudiants van visitar el Museu ja que aquesta exposició encaixa perfectament amb el contingut del tercer examen de l’A-level d’Història, centrat en la historiografia de l’Holocaust. Les fonts i els mitjans visuals constitueixen un complement ideal per examinar diferents interpretacions amb relació als orígens de l’Holocaust i on resideix la culpabilitat per aquest fosc període de la Història”, Mr Henderson, professor d’Història, va explicar.

L’objectiu de la visita per part dels nostres alumnes era posar de manifest l’abast de l’Holocaust, rescatar la memòria col·lectiva, homenatjar, d’alguna forma, als refugiats, i constatar la dificultat de mantenir l’objectivitat en un assumpte d’aquesta índole.

“Setanta anys després de la fi de la II Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps nazis, esdevé una necessitat i una obligació moral i ètica recordar aquelles tràgiques hores de la història europea i mundial.” (MHC).

 

Sobre el Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya (MHC) s’autodefineix com “un museu sobre Catalunya obert al món”. Pretén ser un espai per a la trobada, el debat i la reflexió ciutadana, així com una eina per a la informació, l’aprenentatge, la sensibilització i el gaudi, en la mesura que fomenta el diàleg entre la Història i la resta de Ciències Socials.

Tot i que el museu és essencialment sobre Catalunya, també s’interessa per la resta del món, tot presentant la història i la cultura catalanes dins de marcs geogràfics, polítics, econòmics i culturals més amplis, sovint a escala mediterrània i europea, de vegades mundial.