Alumnes de Secundària Estudien el Passat de Barcelona

Excursió dels grups d’Història de Year 8 i 9 al Refugi 307 i els Enclavaments de la Guerra Civil a Barcelona

Per Mr Petrie

“Tot i que no forma part del nostre currículum actual d’Història, la importància de la Guerra Civil espanyola en la història posterior del segle XX i el fet de tenir la sort de comptar amb evidències d’un conflicte relativament recent tan a prop, convertien aquesta sortida en una activitat educativa realment fascinant i important. La nostra primera parada va ser al Refugi 307, un dels més de mil búnquers construïts per protegir els civils de la ciutat de les bombes dels nacionals. Els alumnes van poder recórrer els 250 metres de túnels excavats sota la muntanya de Montjuïc i conèixer les causes que van motivar que la gent s’hi hagués d’amagar i sentir en primera persona el terror que devien haver sentit.

Des d’aquí ens endinsem en el centre de la ciutat, tot aturant-nos a observar l’església de Santa Maria del Pi, massacrada pels anarquistes en els primers dies del conflicte, i ens desplacem fins a la bellíssima plaça de Felip Neri, les parets de la qual segueixen marcades pel bombardeig dels avions de Mussolini l’any 1937. La riquesa dels llocs històrics d’aquesta part de la ciutat ens va permetre de fer un repàs dels vestigis de l’època romana i fins i tot del barri jueu medieval abans de tornar a les Rambles per tal de contemplar la placa commemorativa a Andreu Nin, líder del POUM, i l’hotel on George Orwell es va allotjar després d’inscriure’s en les Brigades Internacionals.

Els alumnes van aprofitar el dia en gran manera i van tornar molt entusiasmats per conèixer més sobre aquest període crucial de la nostra història”.

 

Excursió dels grups de Socials de Year 7, 8 i 9 al MUHBA y MAC

Per Ms Martínez, Ms Reyes i Mr Rius

“Per tal d’aprofundir el currículum, els nostres estudiants de Socials van tenir l’oportunitat de visitar dos dels museus més emblemàtics de la història de la ciutat de Barcelona. Els grups de Socials de Year 7 i Year 8 van anar al Museu Arqueològic de Montjuïc que acull les mostres materials relatives a l’antiguitat. Els primers van poder demostrar els seus amplis coneixements sobre la prehistòria en una visita guiada i, després, van elaborar uns estris de ceràmica amb diverses tècniques decoratives. Els segons es van introduir en l’univers mitològic dels grecs a través de les peces del museu il·lustrades pels guies i van participar en la prova pilot d’un joc de rol centrat en l’Olimp i en les velles tradicions gregues.

El grup de Year 9 va visitar el Museu d’Història de Barcelona i a continuación va fer un recorregut per la Barcelona medieval que incloïa indrets fonamentals de la nostra arquitectura gòtica com ara El Palau del Rei (incloent-hi el Saló del Tinell i la Capella Reial) la Basílica de Santa Maria del Mar i el barri del Born, i van poder comprendre la importància d’aquell període històric en el context europeu i com les restes històriques ens apel·len i ens revelen detalls de nosaltres mateixos en el mirall de la diversitat.”