La Metacognició, per Ms Allen, en la web “Ser Padres”

Meaghan Allen, Coordinadora de Lower KS2 del BSB Sitges, ha publicat un article sobre Metacognició en el lloc web de Ser Padres, revista líder especialitzada en continguts per a famílies amb fills en les diferents etapes de creixement (embaràs, bebès, nens i adolescents): www.serpadres.es

 

Como ensenyar als nens a “pescar”

Per Meaghan Allen, Coordinadora de Lower KS2 del BSB Sitges

Com educar perquè siguin creatius, reflexius i capaços d’aprendre durant tota la vida.

Amb l’àmplia varietat de programes d’estudi disponibles avui dia, a l’hora d’escollir molts pares ens preguntem, “Com sabrem si hem escollit l’opció adequada per al nostre fill?”. En el que molts de nosaltres no pensem és que allò que és realment important no és “el que els nens aprenen”, sinó “com ho aprenen”.

Moltes investigacions d’arreu del món mostren que la clau per millorar la motivació d’un nen és fer ús d’estratègies metacognitives, les quals, a més, milloraran la seva habilitat per esdevenir una persona responsable del seu propi aprenentatge i autònoma de per vida. Aquestes estratègies també l’ajudaran a transferir el coneixement adquirit a una varietat de situacions i li ensenyaran a veure’n “el conjunt”.

Què és la metacognició?

La metacognició es descriu simplement com l’acció de pensar a pensar. Consisteix a prendre consciència i comprendre el procés de pensament d’un mateix. A través d’aquest concepte tan senzill, els nens són capaços d’adquirir, retenir i transferir nous continguts, i al mateix temps es desenvolupen com a estudiants segurs, amb confiança i independents.

Com s’aplica dins l’aula?

Les habilitats de la metacognició s’ensenyen tot formulant les preguntes adequades als nens; preguntes que requereixen veure els seus coneixements previs i avaluar el que ja saben. D’aquesta manera s’involucra als alumnes en el seu procés d’aprenentatge identificant un punt de partida i estimulant la seva curiositat.

Si als nens simplement se’ls dóna informació i se’ls demana que l’apliquin, no se’ls està obligant a recórrer a d’altres habilitats de pensament crític, que juguen un paper summament important a l’hora de descobrir qui són com a estudiants.

Una vegada que hem atret la curiositat dels nens, i tenen un punt de partida sobre el qual reflexionar, els professors hem d’emfatitzar la importància de seguir reflexionant-hi contínuament. Això es pot aconseguir preguntant sobre el seu aprenentatge durant o al final la classe, mentre celebrem que siguin capaços d’identificar els seus errors. Quan preguntem als nens quina part de la llicó els ha suposat més esforç, els estem demanant que la repassin i que identifiquin una àrea específica del seu aprenentatge. El professor pot llavors demanar-los que expliquin com han aconseguit superar aquest contratemps i elogiar-los per tot el que han après.

Com posar-ho en pràctica

Els passos per posar-ho en pràctica de forma satisfactòria inclouen dividir els objectius d’aprenentatge de l’infant en blocs més petits mitjançant un interrogatori reflexiu. Per exemple, “Puc recordar-me de posar comes entre diversos adjectius?”.

Els nens utilitzen aquests passos com a guia per reflexionar durant la lliçó, i de cara a l’autoavaluació al final de cada classe:

  • Formular les preguntes adequades. Els professors han rebut formació pedagògica sobre la importància de formular bones preguntes a l’aula.
  • Celebrar i motivar la determinació. Un dels principals valors per animar els nens és fomentar que interpretin els seus errors com a oportunitats d’aprenentatge.
  • Programes educatius. Algunes escoles tenen assignatures dins de l’horari lectiu, com arab l’assignatura d’Educació Personal, Social i de Salut, on els professors animen als nens a ser persones reflexives mitjançant sessions de debat en grup de forma habitual.

Com podem ajudar els pares a casa als nostres fills?

  • Pregunta al teu fill sobre el seu aprenentatge, però no et limitis a acceptar respostes monosíl·labes. Demana’ls que t’ho expliquin amb detall, que et donin exemples, o animeu-los a aplicar els seus coneixements previs a un concepte nou.
  • Fes que el teu fill s’imposi objectius personals (de comportament, assignatures de l’escola, llegir cada nit, etc.) i després assegura’t que supervisen el seu progrés amb regularitat.
  • Interrogatori personal. Fes que el teu fill adopti l’hàbit d’autoformular-se preguntes que impliquin haver de recórrer a coneixements ja existents (Què sé de ___? Què en necessito saber? Com puc trobar la informació que necessito?)
  • Pregunta al teu fill com se sent a l’escola i per què. Si expressa algun tipus de frustració, pot identificar per què? Pot buscar-ne alguna solució?

La clau per formar els líders del futur rau en ser capaços d’ensenyar als nens a fer ús de les habilitats necessàries per abordar problemes i de desenvolupar ments curioses. Si equipem als nostres fills amb “xarxes”, i els ensenyem a “pescar”, els donarem l’oportunitat de ser creatius, reflexius i capaços d’aprendre durant tota la vida.

 

Pots veure l’article en el lloc web de Ser Padres.

Pots veure l’article publicat a la pàgina web de Cognita.