«El canvi s’està accelerant i els continguts acadèmics, el més tradicional, ja no val»

bsb-luisa-trista-general-manager-cognita-spain-larazon-bsbnexus

Luisa Tristán, directora general de Cognita Espanya, assegura en una entrevista al diari nacional La Razón (11/06/2018) que el contingut ara està a internet, de manera que el repte és ensenyar a l’alumne a fer servir aquesta informació disponible i a desenvolupar aquestes habilitats que li permeten adaptar-se a un canvi accelerat d’un món que no sabem com serà.

El grup educatiu internacional Cognita ha inaugurat a la localitat barcelonina de Castelldefels BSB Nexus, un nou concepte de centre educatiu preuniversitari dirigit a estudiants de Batxillerat, que forma part de The British School of Barcelona. Aquest centre pretén connectar educació i món real a través d’una metodologia basada en projectes que potenciï les habilitats del segle XXI de l’alumnat.

Quins són els reptes del sistema educatiu actual? El sistema educatiu tradicional està caduc? Quin és el nou panorama a què ens enfrontem que exigeix una renovació del sistema educatiu?
El principal repte és que el món educatiu i el món real no parlen habitualment, estan desconnectats. En el món real, el canvi s’està accelerant i els continguts acadèmics, el més tradicional, ja no val. El que ara prima més són les habilitats, les competències com el saber treballar en equip, la comunicació, ser resilient, tenir una ment crítica… i el sistema educatiu tradicional el que fa és matar totes aquestes habilitats que els nens porten de sèrie quan són petits i els posem en un sistema que es va dissenyar en la Revolució Industrial per reproduir nens en sèrie, tots iguals, i el professor és l’expert en el contingut, que ransmet a l’alumne i després espera veure el que l’alumne ha retingut. Això ja s’ha acabat perquè ara tot el contingut està en internet, en un mòbil, llavors el repte ara és ensenyar els alumnes a fer servir aquesta informació que tenen disponible i a desenvolupar aquestes habilitats que li permeten adaptar-se a un canvi accelerat d’un món que no sabem com serà.

En aquest sentit, com cal preparar els estudiants del segle XXI?
El més important és preparar-los per adaptar-se al canvi perquè no sabem com serà el futur, l’únic que sabem és que serà diferent. De fet, si mires les últimes estadístiques d’ocupació, la gran part de l’ocupació que s’està generant és de professions que fa deu o cinc anys no existien. El més important és, doncs, preparar-los per ser autònoms, per aprendre a aprendre i després oblidar el que han après per aprendre de nou, adaptar-se a noves realitats i ser capaços de desenvolupar aquestes habilitats que hem esmentat de treball en equip, comunicació… En definitiva, cal preparar-los per adaptar-se al canvi, que és pràcticament el contrari del que fa el sistema educatiu tradicional, on tot és predictible i els alumnes no tenen cap autonomia.

És en aquest context que neix BSB Nexus. Quines són les línies principals, els eixos, del seu sistema educatiu? Quines novetats ofereix?
No mirem només la excel·lència acadèmica, sinó que aquesta es complementa amb el desenvolupament de la personalitat, totes aquestes habilitats que s’adquireixen mitjançant educació basada en projectes. Els alumnes tenen molta autonomia, decideixen com volen treballar, com fan servir els coneixements per fer projectes on el professor és un coach, no és l’expert que transmet el coneixement, sinó que ajuda l’alumne a utilitzar els coneixements per aconseguir uns objectius. I com a tercer pilar, destacaria la mentalitat global.

En què es diferencia d’altres projectes o sistemes educatius? Amb quines garanties o valors afegits surten els seus estudiants al món laboral o universitari?
Es diferencia essencialment en el mètode d’ensenyament. El model pedagògic posa l’alumne en el centre i el fa responsable del seu propi aprenentatge. L’alumne és el protagonista del seu procés d’aprenentatge. Aquest mètode d’aprenentatge basat en projectes i amb el professor com a mentor més que com a expert en una matèria i en connexió amb el món real és fonamental.

Donat el seu origen i essència britànics, aquest centre treballa amb el currículum britànic?
Hi ha diversos currículums. Els alumnes al final obtenen un títol de batxillerat en anglès o el batxillerat internacional, però estan tots junts, en comunitat, amb matèries troncals que comparteixen, la qual cosa el fa diferent a altres col·legis britànics tradicionals. A més, els alumnes poden convalidar qualsevol dels dos pel batxillerat català i també hi ha un curs per a alumnes brillants, que potser no tenen el nivell suficient d’anglès per entrar al batxillerat anglès, i aquest és un programa que els permet a un any posar-se al dia i accedir a tots dos batxillerats.

A quin tipus d’alumnes està dirigit el centre? Quins requisits han de complir?
Els resultats acadèmics són importants, el nivell d’anglès ha de ser alt, però com comentava tenim aquest programa per als que no en tenen, i és exigent pel que fa a la motivació de l’alumne, els seus interessos i les seves habilitats.

Per què el grup Cognita ha triat Barcelona com a seu del BSB Nexus? És el primer centre d’aquestes característiques? Hi ha altres models similars que ja hagin donat els seus fruits, algun referent?
És el primer que vam obrir a Espanya. Tenim l’escola, The British School, a Barcelona, i té el nivell dels seus professionals adequat per fer aquest salt. Tenim centres preuniversitaris similars també en altres llocs, com ara Anglaterrra, però aquest d’aquí és únic. Aquest concepte de comunitat d’aprenentatge d’habilitats del segle XXI és la primera vegada que es fa. Els nostres referents vénen de moltes parts i no només escoles. El BSB Nexus és el resultat de converses amb empresaris, associacions d’estudiants, experts en disseny curricular, experts en aprenentatge… Hi ha iniciatives a tot el món que van en la mateixa direcció, perquè a poc a poc el món educatiu es va fent conscient d’aquest gap, aquest buit, que hi ha entre educació i ocupació.

 

Per llegir l’entrevista online en el diari La Razón, fes clic aquí.

Para veure la versió offline, fes clic aquí.