Alumnes del Stage Tecnològic BSB desenvolupen competències STEAM múltiples a través del joc aquest estiu

Aquest estiu The British School of Barcelona va ampliar la seva oferta de campaments d’estiu amb un innovador Stage tecnològic de 4 dies, en anglès, que es va organitzar en col·laboració amb IGNITE Serious Play, una companyia especialitzada en activitats STEAM.

Dirigit a alumnes de 5 i 15 anys, l’objectiu del nou Stage Tecnològic BSB va ser que els alumnes poguessin aprendre noves competències STEAM mitjançant projectes motivadors i creatius basats en els valors dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, treballant amb diferents eines ‘MAKER’, tals com Robòtica, Programació, Disseny 3D i Realitat Virtual/Augmentada.

El campament, que va tenir lloc al campus BSB Castelldefels, va ser tot un èxit, amb alumnes que no volien perdre’s ni un minut de classe. Hem parlat amb l’equip d’IGNITE Serious Play perquè ens expliqui en què va consistir aquesta experiència tan positiva i enriquidora per al desenvolupament de competències STEAM múltiples:

“Tota la setmana es va dissenyar, va planificar i va organitzar amb els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 en ment. En aquest marc es van crear tres grups de treball en funció de les edats dels alumnes per a adaptar les activitats a les necessitats de joc i aprenentatge dels alumnes.

Grup d’infantil

Comptem amb un grup d’infantil on als nens els va introduir en el món de la robòtica i la programació sobre la base de la seqüència d’identificació d’emocions, anàlisis de necessitats i proposta de solucions.

Els alumnes d’infantil van construir amb peces de LEGO un escenari de jocs olímpics, recreant Castelldefels, Tòquio i l’estadi olímpic. Se’ls va introduir en la programació amb petites erugues i abelles robòtiques que viatjaven entre els diferents escenaris i se’ls va endinsar en una nova cultura, la japonesa, on van conèixer la seva cultura i costums.

Els alumnes van construir amb petits mecanismes ballestes, cotxes, i fins a dracs que van entrar a formar part de petits reptes olímpics i fins i tot la rua olímpica més divertida que els nens van passejar per l’escola i van mostrar orgullosos als més majors.

Grup de Primària

El grup de Primària es va centrar en el joc del pong amb scratch. L’objectiu era crear una competició olímpica de pong, on els alumnes desenvolupessin les seves competències en programació i software, treball en equip, competició en positiu, comunicació i lideratge.

En aquest segon grup els alumnes van tenir també l’oportunitat de treballar amb makeys, desenvolupant així la seva faceta més artística i creativa i amb caixes de màquines motoritzades de Lego amb la finalitat de desenvolupar els seus dots de construcció i de visió espacial. Totes aquestes activitats es van desenvolupar en un marc de creativitat i competició com si d’uns autèntics jocs olímpics es tractessin.

Grup de Secundària

Amb el grup dels estudiants de major edat, dediquem la setmana a treballar en les habilitats de programació i disseny 3D, sempre en el context dels jocs olímpics de Tòquio 2020.

Vam començar la setmana enfocats a la programació, construint els robots “Mbot” i aprenent les seves funcionalitats bàsiques, per a passar ràpidament a usar-los durant la setmana per a carreres i partits de futbol robòtics. Aquesta activitat va tenir tant èxit entre els alumnes que fins i tot durant els descansos de tota la setmana van continuar realitzant rondes de futbol robòtic, comptant amb públic i participants dels grups d’alumnes més petits.

Aquest grup va treballar també en el marc del disseny i la programació 3D, emprant la plataforma “Co-spaces”. Els alumnes van dissenyar un museu interactiu dels jocs olímpics, després d’una fase inicial d’anàlisi i recerca. El museu va ser adaptat per a ser visualitzat amb les ulleres de realitat virtual en forma de Tour i posteriorment es va compartir el resultat entre els companys de classe i entre els més petits que van acudir l’últim dia del Summer Camp a delectar-se amb les creacions 3D i de realitat virtual.

Dins del marc del disseny 3D i Co-spaces, els alumnes es van animar a crear recorreguts de parkour digitals, programant cronòmetres, zones prohibides, obstacles i altres elements interactius, en un projecte al qual molts van dedicar temps fins i tot des de casa.

Els alumnes d’aquest tercer grup van tenir l’oportunitat de desenvolupar el seu costat més creatiu i artístic mitjançant el disseny i impressió 3D, en el qual emprem l’eina TinkerCad. Els alumnes van poder així dissenyar en 3D medalles olímpiques, anells, estatuetes commemoratives, etc., i que es van portar a casa com a premi olímpic en acabar el STEAM CAMP.

Una gran setmana on els nens, van gaudir, van aprendre i van desenvolupar competències múltiples de la manera més divertida: jugant.”

 

Enllaços relacionats:

Stage Tecnològic BSB

Fullet de l’Stage Tecnològic BSB

IGNITE Serious Play