“Escape Rooms”, un Projecte d’Aprenentatge Integrat innovador coordinat per Alumnes

Al desembre, el departament d’Humanitats de Secundària, que aglutina les assignatures d’Història, Geografia, Socials i Informàtica, va organitzar una innovadora activitat d’aprenentatge coordinada pels alumnes de Year 7. Aquest Projecte d’Aprenentatge Integrat (Integrated Learning Project o ILP) era el resultat de tot un trimestre de treball basat en la temàtica “El Passat” i que suposava l’exposició final als seus pares.

El projecte de Year 7 del primer trimestre consistia a dissenyar una “escape room” basada en una temàtica de la seva elecció, entre les quals estaven els contendents a la corona anglesa en 1066, l’Antic Egipte i l’Espanya del Neolític. Treballant en grups d’aproximadament 20 alumnes, cada equip havia de plantejar una sèrie d’endevinalles i trencaclosques consolidant així els seus coneixements en la matèria i tècniques de resolució de problemes. Els alumnes van ser els encarregats de presentar i coordinar les activitats en tres idiomes, amb un equip responsable del correcte funcionament de “l’escape room” mentre la resta dels alumnes col·laboraven a la sala de procés d’aprenentatge.

L’objectiu de l’activitat era que els alumnes fossin capaços d’establir connexions entre les diferents assignatures d’Humanitats en projectes intercurriculars i de treballar conjuntament de manera creativa i divertida aplicant diferents habilitats. També era una oportunitat per a presentar el treball als pares de manera autònoma i de tal manera que aquests poguessin participar activament en l’aprenentatge dels seus fills.

La iniciativa va tenir un gran èxit entre els alumnes. Óscar de Year 7 va comentar: «És una sensació que mai es tornarà a repetir, perquè va ser divertit i alhora creatiu». Maria va afegir: «El millor va ser poder convidar als nostres pares a participar en aquest gran projecte que havíem dissenyat nosaltres mateixos i veure com intentaven resoldre les endevinalles que havíem plantejat».

Ms Crane, professora d’Història i coordinadora del projecte del primer trimestre, va explicar: «Em va sorprendre la creativitat dels alumnes. Realment van concebre endevinalles i problemes molt divertits i alhora complicats de resoldre. Van ser capaços de donar al projecte una profunda dimensió històrica, especialment en les batalles principals. El fet d’estudiar la història de les endevinalles els va proporcionar la base necessària per a ser original a l’hora de pensar de manera creativa».

Els Integrated Learning Projects permeten als professors planificar conjuntament una sèrie de lliçons originals, en les quals poder integrar les habilitats bàsiques i els coneixements adquirits en les diferents matèries. Les classes es desenvolupen en el nou Centre de Recursos per a l’Aprenentatge (Learning Resources Centre o LRC), un espai d’aprenentatge flexible que afavoreix el treball en equip.

Està previst que el projecte del segon trimestre es basi en “El Present” i que estigui coordinat per l’equip de Geografia, mentre que el del tercer trimestre es basarà en “El Futur” i el dirigirà Informàtica.

Estem desitjant conèixer-los!