“La Història de Feed Barcelona”: La lluita d’en Santiago, de Year 13, contra la desnutrició infantil

Aquesta és la història d’en Santiago, un dels nostres alumnes de Year 13 que es graduarà en breu i passarà a formar part de BSB Alumni, i del seu germà Pablo.

En Santiago i en Pablo han estat molt ocupats durant la crisi de la Covid-19 recol·lectant menjar i donacions econòmiques per als més necessitats i que han sofert molt els efectes de la pandèmia. Tot el menjar que han recol·lectat o comprat amb la recaptació de fons ha estat donada al menjador social Reina de la Paz, portat per les Missioneres de la Caritat a El Raval (Barcelona).

Hem contactat amb en Santiago per a saber més sobre aquesta història que va començar abans del confinament obligatori.

 

Santiago, què és Feed Barcelona?

Feed Barcelona és l’ONG que vaig fundar amb el meu germà Pablo el novembre del 2019 per a lluitar contra dos dels principals problemes de la nostra societat avui dia: la fam i l’educació.

D’on va sorgir la idea?

Hem format part de moltes organitzacions benèfiques i missions de voluntariat durant tota la nostra vida gràcies a la nostra mare, que ha dirigit diverses ONG i ara gestiona un alberg per a gent necessitada.

Un dia, el meu germà i jo parlem sobre com ajudar al major número de gent possible. Després d’una mica de recerca, descobrim que milers de nens a Barcelona no poden pagar el menjador escolar i es passen el dia sencer sense menjar a l’escola. Això no sols té conseqüències en el seu estat de salut durant el seu creixement, sinó també en la seva educació, ja que ningú és capaç de parar esment a classe amb l’estómac buit o sense els nutrients i vitamines necessaris.

I les vostres conclusions us van portar a un projecte de major envergadura…

Sí. Decidim començar un projecte amb el qual recaptaríem diners per a finançar beques de menjadors. Pagaríem pel menjar dels nens que no poguessin permetre-la-hi a les escoles amb baixos ingressos, com a Roquetes, La Mina o El Raval.

Després de gairebé un any bregant amb paperassa i la burocràcia, vam poder fundar i registrar oficialment Feed Barcelona com una Associació Juvenil per a lluitar contra la desnutrició infantil a Barcelona.

Quin era l’objectiu d’aquesta Associació Juvenil?

La nostra meta inicial era recaptar diners per a finançar beques de menjador per a nens les famílies dels quals no poguessin costejar-se el menjador escolar, assegurant-nos així que aquests nens poguessin tenir almenys un menjar apropiat al dia. Així mateix, també volíem fer assemblees a les escoles per a ensenyar-los sobre el valor del menjar i que la gent privilegiada deixés de gastar menjar.

I llavors va arribar la crisi de la Covid. Com va alterar els vostres plans la pandèmia?

La crisi de la Covid-19 ens ha forçat a canviar una mica la iniciativa. Les beques de menjador ja no eren útils, ja que els nens no podien anar a classe. Em vaig posar en contacte amb el menjador social en el qual solia fer voluntariat, Reina de la Paz, que és gestionat per les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta. Em van dir que la situació havia escalat molt ràpidament i que la quantitat de gent i famílies a les quals ajudaven havia incrementat significativament, havent d’alimentar a més de 380 persones al dia i lliurant menjar a més de 30 famílies.

Per aquesta raó, publiquem una declaració per als nostres seguidors en el nostre compte d’Instagram per a inspirar-los a aprofitar aquesta oportunitat i ajudar i cuidar a aquells que més ho necessiten, i comencem així una campanya per a recaptar menjar i diners cada dues setmanes i donar tot el que poguéssim al menjador social. En només tres setmanes, vam poder recol·lectar més de tona i mitja de menjar gràcies a donacions directes d’aliments i de diners que usem per a comprar més menjar. També juguem un paper important en negociar una col·laboració amb la cadena de supermercats Bon Àrea. Negociem una donació de gairebé 300 quilos de menjar.

Ara, cada dijous, comprem 70 quilos de llenties perquè les cuinin en el menjador social tots els dissabtes per a 380 persones! I cada dues setmanes, continuem recol·lectant menjar.

 

 

Més de dues tones i mitja de menjar donat

La setmana passada, Feed Barcelona va anunciar que han superat les dues tones i mitja de menjar donat. No hi ha dubte que aquesta és una de les coses bones que ha portat amb si la pandèmia: un sentit global de solidaritat i responsabilitat social en una època en la qual el distanciament ens està acostant encara més.