Els professors de BSB continuen formant-se gràcies als webinaris de Cognita España

cognita-spain-webinar-cpd

La transició d’un dia per a l’altre de les aules físiques a l’entorn virtual a causa del tancament obligatori de les escoles a mitjan març va suposar un canvi substancial en el sistema d’ensenyament per a tots. Però l’aprenentatge no va parar en The British School of Barcelona. I tampoc ho va fer la Formació Contínua del nostre professorat.

Com a part d’un grup educatiu internacional, els nostres professors van tenir l’oportunitat de continuar formant-se gràcies a una sèrie de webinaris oferts per Cognita Espanya durant el confinament. Impartits per col·legues experts, el nostre professorat puc adquirir nous coneixements i compartir millors pràctiques en una varietat d’àrees de formació, com ara ludificació (“Micro-gamification with educational breakouts“, impartit per ELIS Murcia i BSV), salut digital (“Salut digital per a docents“, impartit per CEM), intel·ligència artificial (“AI platforms to support teaching: a Century Tech case study“, impartit per Hastings) o col·laboració en l’era digital (“Collaboration in the digital age“, impartit per TEMS).

Els nostres professors també van poder assistir a un webinari titulat “Learnings from lockdown on feedback” (Aprenentatge sobre el feedback durant el confinament, impartit conjuntament per ELIS Murcia i TEMS), en el qual van compartir bones pràctiques relacionades amb les mesures i estratègies que es poden implementar per a optimitzar el temps i l’eficiència del professor. El webinari va examinar com es poden utilitzar les diferents aplicacions tecnològiques emprades durant el confinament com a part de les nostres estratègies efectives en el futur.

 

Ponent convidada

Maria Comin, responsable de la comunitat educativa de Microsoft Espanya, va ser la ponent convidada per a impartir el webinari “Comunitat educativa: En Microsoft cap professor està sol”, una sessió que va ser realment inspiradora en un moment en el qual l’atenció al benestar del nostre personal ha sigut una prioritat per a totes les escoles del grup a tot arreu del món.

 

Una iniciativa dirigida per la nostra Assessora d’Aprenentatge Digital de Cognita Espanya

Darrere de cada gran projecte, trobem un gran professional, i és per això que hem volgut parlar amb la Sabrina Espasandin, l’Assessora d’Aprenentatge Digital de  Cognita Espanya, un lloc clau en la transformació digital de les escoles i impulsora d’aquesta iniciativa.

No es pot negar l’impacte que la Covid-19 ha tingut en l’educació, especialment l’educació online. En qüestió de dies hem sigut testimonis (i experimentat en primera persona) de l’experiment més gran d’aprenentatge a distància de la història. Professors de tot el món han digitalitzat els seus continguts i canviat la dinàmica de l’aula al complet en pocs dies, la qual cosa normalment portaria mesos de treball a temps complet.

Des de Cognita Espanya, vam voler oferir als nostres professors a totes les escoles el suport necessari en aquests temps d’incertesa; per això, en els dies previs al confinament, vaig començar una sèrie de sessions de formació online per a ajudar-los a establir les bases de les seves classes a distància. Em vaig quedar impressionada amb la seva capacitat d’adaptació i persistència: el que hauria d’haver portat mesos es va aconseguir en només uns dies.

En els meus anys com a educadora i formadora, he sigut testimoni en primera persona del poder de la comunitat, alguna cosa que ha estat present en cada acció de l’estratègia digital que he dissenyat per a Cognita Espanya. Organitzem reunions en persona amb els líders digitals de cada escola, però també comptem amb trobades online amb assiduïtat per a formar una comunitat en la qual compartir bones pràctiques i estar al dia en les últimes innovacions. La necessitat d’un espai així es va fer més evident per als nostres professors ara que havien de guardar una distància social.

Els webinaris van sorgir arran d’aquesta necessitat de mantenir la comunitat que havíem creat, però també per a aprofitar la saviesa col·lectiva amb la qual comptem com a grup educatiu. Un dels beneficis d’aquesta mena d’organitzacions és que comptem amb un sistema de suport molt centralitzat i una potent xarxa de professors líders a diferents àrees. Els webinaris (així com el seu equivalent espanyol, els webiñars) van oferir un espai per a reflexionar i col·laborar que feia molta falta, una conversa contínua sobre els reptes als quals s’enfronta l’educació durant i després d’aquest període de confinament. Les trobades van ser tan productives que fins i tot van donar a llum a nous projectes: per exemple, just després del webinari “Col·laboració a l’Era Digital”, va sorgir un projecte de ciències entre escoles, alguna cosa que no hauria estat possible sense no haguéssim creat aquest espai per a debatre i connectar.

La nostra pàgina de webinaris/webiñars ha rebut més d’un centenar de visites des del seu llançament a mitjan maig i els enregistraments de les sessions han rebut dotzenes de visites per aquells que no van poder assistir a les sessions en viu, la qual cosa demostra l’interès del nostre personal per avançar en el seu desenvolupament personal.

Facilitar aquestes sessions ha sigut un dels punts més destacables d’aquest període per a mi. He après molt dels meus companys i he vist a molts professors acceptar aquest repte, compartint el que han après durant aquesta etapa i creixent com a professionals. Si alguna cosa ens ha ensenyat (i recordat) la Covid-19, és que la tecnologia pot resultar molt transformativa en mans dels professors.

 

 

Enllaços relacionats:

Aprenentatge Online a BSB