El meu fill està en època d’exàmens. Com puc ajudar-lo?

Ens trobem ja en les últimes setmanes del curs, cosa que significa que és època d’exàmens: (I)GCSEs, A Levels, IB, PCE, avaluacions GL, etc. Independentment de la mena d’examen, per a molts alumnes aquest període pot incrementar l’angoixa i l’estrès, generant símptomes com ara ansietat, problemes per a dormir o sentir-se aclaparats. A The British School of Barcelona ens importa el benestar del nostre alumnat i considerem que és crucial donar-los suport en aquest respecte per a aconseguir resultats acadèmics excel·lents.

 

Què està passant?

Es tracta d’una reacció física: el cervell ha activat una resposta de supervivència coneguda com a Lluita o Fugida, perquè percep els exàmens com una amenaça o perill; és a dir, «Què passarà si no aprovo?», «Em consideraran un fracàs?». És una reacció en cadena en la qual el cervell envia adrenalina als músculs per a lluitar o fugir, podent així defensar-se o escapar. Aquesta resposta és molt útil si l’amenaça percebuda és un ós, ja que és una xutada extra d’energia per a no convertir-nos en el seu sopar. No obstant això, no és tan útil a l’hora d’intentar calmar-nos per a un examen.

 

Què puc fer?

El primer que cal recordar és que la resposta de lluita o fugida veu els exàmens com una amenaça. Què podem fer les famílies per a reconfortar-los, tranquil·litzar-los i posar el seu estat en perspectiva? Els exàmens són importants, d’això no hi ha dubte, però són solament exàmens, no un ós; són una coma a la nostra vida, no un punt final. Hem d’aprendre a controlar la nostra resposta de lluita o fugida per a adonar-nos que estem fora de perill.

 

Preparació per a exàmens pràctics

Hem de pensar a preparar-nos per a un examen igual que un atleta es prepara per als Jocs Olímpics: no es tracta de la quantitat d’hores que entrenin, sinó de la qualitat aquestes. Per tant, és important escoltar els consells dels professors sobre en quins continguts centrar-nos i com estudiar millor. No té sentit que un atleta s’entreni fins al punt de lesionar-se, faci els exercicis erronis o arribi exhaust al dia de la prova.

Dormir és un factor important; pot ser que estudiar fins a la matinada sembli lògic, però no és una molt bona estratègia. Dormir ajuda amb la concentració, la memòria i a reduir pensaments negatius.

Un altre factor important és l’energia: un atleta no pot córrer amb el dipòsit buit. Què podem fer per a mantenir un alt nivell d’energia? Segons els estudis, els alumnes que mengen abans d’un examen obtenen millors resultats; així mateix, és important mantenir-se hidratat abans i durant l’examen, ja que millora la concentració, la memòria i l’estat d’ànim.

Hem de tenir en compte com arribem a l’examen. Si el que ens interessa és que no se’ns acceleri el cor, activant la resposta de lluita o fugida abans de l’examen, cal ser puntuals per a no arribar literalment corrent.

 

Durant l’examen

Igual que amb el punt anterior, ens interessa mantenir un ritme cardíac i respiratori calmat per a revertir la resposta de lluita o fugida. Podem animar als nostres fills a provar exercicis de respiració, que els ajudaran a alentir-ho.

La incertesa és un desencadenant de l’ansietat, ja que no sabem què passarà a continuació. Quan comença un examen, els alumnes haurien de dedicar trenta segons a donar un cop d’ull a cada pàgina; així, podran saber quines preguntes vénen a continuació i això, amb sort, els ajudarà a calmar-se.

Si se senten aclaparats durant l’examen, animeu-los a prendre’s una pausa de trenta segons, centrant-se en la respiració per a intentar calmar-se i recuperar el componiment. És millor parar durant trenta segons que passar l’hora sencera alterats.

 

Després de l’examen

Les emocions estaran a flor de pell i la memòria no serà completament fidedigna just després d’un examen; per això, és important que no es comparin amb la resta. De la mateixa manera que fan els atletes després d’una carrera, és millor prendre’s un respir i recuperar-se. Es tracta d’un moment intens, per la qual cosa ajuda bastant fer refredaments mentals i relaxar-se.

En altres paraules, cal deixar que la ment respiri: si anem directes a comprovar si hem encertat totes les respostes, l’únic que aconseguirem és posar-nos nerviosos, incrementant els nivells d’ansietat.

 

 

Enllaços relacionats:

Benestar Emocional i Social

Resultats Acadèmics i Destinacions Universitàries

Els alumnes BSB obtenen resultats excel·lents: un passaport a les millors universitats