Dick Moore, del Charlie Waller Trust, imparteix sessions sobre salut mental a BSB

BSB Wellbeing Dick Moore Mental Health (4)

El defensor de la salut mental Dick Moore va visitar The British School of Barcelona la setmana passada per impartir una sèrie de sessions de formació impactants per als alumnes, les famílies i el personal. Aquesta iniciativa forma part del nostre compromís de sensibilitzar i donar a conèixer la salut mental en la nostra comunitat educativa, que és una de les prioritats del nostre nou pla de millora de l’escola.

Dick Moore és instructor de Primers Auxilis en Salut Mental i ponent del Charlie Waller Trust i ha parlat en més de 450 escoles, universitats, empreses i conferències tant al Regne Unit com a l’estranger. Ha realitzat una TEDx Talk i una Head Talk; també ha aparegut en BBC Breakfast, BBC Radio 5 Live, diverses estacions de ràdio locals de la BBC i en ITN News amb Mary Nightingale.

Dick Moore va dedicar el dia formant a un grup d’alumnes de Year 12 en Primers Auxilis en Salut Mental. Els alumnes van aprendre les habilitats necessàries per mantenir converses de suport amb els seus companys i com obtenir ajuda d’un adult responsable i de confiança. Ara difondran els seus coneixements per tota l’escola, participant en activitats com el nostre programa d’educació entre iguals, en el qual impartiran una sèrie de lliçons sobre salut mental als alumnes de Secundària més joves.

«Aquesta formació ha estat molt interessant i esclaridora: ara ja sé com actuar si algú està tenint problemes amb la seva salut mental.»

«El principal fet amb el qual em quedo d’aquesta formació és que, com que no soc un professional de la salut mental qualificat, el meu treball no és resoldre els problemes de la gent, sinó ser aquí per escoltar-los, donar-los suport i, si és necessari, mantenir-los fora de perill.»

Així mateix, Dick Moore també va donar una concorreguda xerrada per a famílies centrada en el tema Coping with the Storms of Adolescence (Com afrontar les tempestes de l’adolescència), en la qual van explorar la manera de pensar dels joves, per què l’adolescència és una època especialment vulnerable i els problemes comuns que poden sorgir quan les coses es compliquen, juntament amb alguns consells perquè les famílies puguin ajudar als seus fills, independentment de la seva edat, a desenvolupar la seva resiliència i estratègies per afrontar els seus problemes.

«Agraeixo molt poder escoltar un expert els coneixements del qual provenen d’una experiència real i després apresa, no sols d’un llibre. El que més em va impressionar van ser les seves reflexions personals.»

Dick va completar la seva visita amb una sessió per al personal en la qual reflexionem sobre la situació actual tant a Espanya com al Regne Unit i sobre com han evolucionat els conceptes de benestar emocional i salut mental, per a després compartir reflexions sobre el desenvolupament del cervell adolescent i la relació entre naturalesa, criança, desencadenants i emocions. Explorem quan l’estrès útil es converteix en una ansietat debilitant, la diferència entre un sota estat d’ànim i la depressió, així com una explicació lògica sobre les autolesions. Dick va concloure suggerint algunes característiques d’una escola amb una bona salut mental i com les escoles i els seus docents poden respondre a la creixent epidèmia d’una salut mental i emocional pobra entre els joves.

«La sessió de formació de Dick ens ha servit com a recordatori sobre els vulnerables que poden arribar a ser els joves i la important labor que té en les seves vides la comunitat educativa. No dubto que el seu missatge va ser clar i va ressonar en tots nosaltres i era reconfortant veure que, com a comunitat, ens preocupem molt pels nostres alumnes.»