ReaderPen: augmentant la confiança en la capacitat lectora en l’alumnat amb dificultats lectores

BSB ReaderPen 2022

En la secció de Secundària de The British School of Barcelona hi ha aproximadament un 7% d’estudiants que reben suport d’aprenentatge i al voltant del 4% tenen dificultats específiques de lectura que requereixen intervencions addicionals.

Amb la finalitat d’ajudar als estudiants amb dificultats de lectura, l’escola va adquirir el primer ReaderPen en 2015; i com a part d’un treball de fi de màster, la responsable del departament de Suport a l’Aprenentatge en Secundària va dur a terme un breu projecte de recerca per mesurar la utilitat del ReaderPen com a eina per ajudar als estudiants dislèxics en els exàmens. Els resultats van ser limitats, ja que la mostra poblacional va ser molt petita. Els resultats van mostrar alguns reptes que van ser superats pels avantatges:

  • major comprensió dels textos llegits;
  • alta precisió de lectura i alta portabilitat; i
  • facilitat d’ús en condicions d’examen en comparació amb el programari de text a veu en ordinadors.

Els estudiants realment van valorar el fet que els ajudés a llegir de manera independent. Al principi, els estudiants es van beneficiar més d’usar el ReaderPen només per a paraules individuals o petits grups de paraules que trobaven difícils, sovint només com un suport per a ajudar-los a descodificar aquestes paraules desconegudes. Com més familiaritzats es tornaven els estudiants amb el ReaderPen, més útil ho trobaven en fragments de text més llargs.

En els últims anys, hem promogut l’ús del ReaderPen per als estudiants que necessitaven un lector en els exàmens, proporcionant-los temps i espai per practicar l’ús de l’ExamPen durant els exàmens interns o les sessions de suport. Alguns estudiants van optar per usar-ho només per a exàmens (interns o oficials), uns altres prefereixen usar-ho a casa quan llegeixen textos més llargs. Alguns comencen a fer servir el ReaderPen, però per a quan arriben a l’edat dels exàmens formals han millorat la seva capacitat lectora i ja no ho necessiten.

El ReaderPen també inclou diccionaris incorporats i enregistrament de veu, per la qual cosa no sols és una eina per a estudiants en condicions d’examen, sinó també una eina d’aprenentatge que es pot fer servir a l’aula o a casa. En el passat, alguns estudiants han estat poc inclinats a fer servir un lector en l’ordinador o el ReaderPen a l’aula perquè no els agrada sentir-se diferents d’altres estudiants. No obstant això, després del confinament per la Covid-19, l’escola va accelerar els seus plans per a desenvolupar la provisió d’informàtica a l’escola, proporcionant als estudiants de Secundària iPads i ordinadors per fer el seu treball a l’escola i a casa. Com tots els estudiants ara usen diferents dispositius a l’aula, els estudiants se senten més còmodes usant el ReaderPen en les lliçons i l’ExamReader en els exàmens.

Com a escola multilingüe, estem molt satisfets amb el gran nombre d’idiomes que ExamReader reconeix i parla. Ha estat particularment útil per als parlants natius d’anglès amb dislèxia que trien estudiar espanyol o francès. Com a escola, estalvia temps i recursos: aquells estudiants que aprenen a usar el ReaderPen ja no requereixen un lector humà en l’examen. Però el més important és que tenen més confiança en les seves pròpies habilitats i independència en el seu aprenentatge.

Vam recomanar a algunes famílies que compressin el ReaderPen per usar-ho a casa i, com a escola, estem planejant comprar més ExamReaders en un futur pròxim, ja que cada vegada més estudiants el requereixen per als exàmens.

A més dels beneficis d’usar ExamReader per als nostres estudiants, estem agraïts per la sessió formativa proporcionada per Scanning Pens a un grup d’escoles a Barcelona organitzada per The British School of Barcelona sobre les acomodacions en els exàmens en 2017 i també per la formació en línia que continuen brindant sobre l’ús dels seus productes i les bones pràctiques en l’ensenyament a alumnat amb dificultats lectores.

 

Enllaços relacionats:

Cas d’estudi: BSB

Podeu llegir l’estudi de cas original aquí (en anglès. Obre un arxiu PDF)