BSB Bookflix o com descobrir nous mons als alumnes a casa

BSB Bookflix és una nova iniciativa del Departament d’Anglès de Secundària de The British School of Barcelona per a promoure la lectura entre l’alumnat, les famílies i el personal. BSB Bookflix és una oportunitat fantàstica per a fomentar l’amor per la lectura, desenvolupar hàbits d’aprenentatge imaginatius, adquirir nou vocabulari i millorar les destreses tècniques d’escriptura com la gramàtica i puntuació. No sols això, sinó que també és una poderosa eina per a ajudar-nos a anar més a poc a poc i alleujar l’estrès i l’ansietat.

Basat en el concepte de les recomanacions de llibres, el projecte BSB Bookflix va més enllà de llegir, promovent la creativitat en l’alumnat, ja sigui mitjançant competicions de disseny o d’escriptura.

BSB Bookflix ja compta amb ni més ni menys que 13 Ambaixadors, dos per cada Year Group en Secundària i Batxillerat, que s’encarregaran de desenvolupar el projecte durant el curs.

 

En què consisteix BSB Bookflix?

Hem entrevistat Ms Duarte, la nostra Coordinadora d’Anglès i encarregada de la iniciativa, per a descobrir en què consisteix BSB Bookflix. Pots veure l’entrevista completa o llegir un resum a continuació:

 

Què és Bookflix?

BSB Bookflix és una iniciativa que vaig veure funcionar a algunes escoles britàniques. Es basa en el concepte de Netflix, on et donen recomanacions de sèries i pel·lícules que podrien agradar-te. Vaig pensar que seria divertit crear un pla de Bookflix per a promoure la lectura entre l’alumnat i que intentin activament trobar diferents tipus de llibres a llegir.

És una bona plataforma per a oferir als alumnes bones recomanacions sobre què llegir.

 

Com poden els lectors accedir a aquests continguts?

Bookflix estarà a les pantalles de tota l’escola i al Teams BSB Bookflix, així que tot l’alumnat de Secundària tindrà accés a la plataforma. A més de recomanacions, el Teams contindrà una extensa informació sobre competicions. Comptem amb un sistema de punts: a més llibres llegeixin i a més ressenyes facin, aconseguiran més punts que portaran amb si premis al final del curs.

 

Com pot la lectura millorar l’aprenentatge?

La lectura no són només les paraules que hi ha en la pàgina o expandir el nostre vocabulari. Llegint aprenem també a escriure. La lectura pot ser una bona manera d’ensenyar gramàtica i regles de puntuació. Així que no sols dóna ales a la nostra imaginació, sinó que la lectura també ens ajuda amb les destreses tècniques necessàries per a expressar-nos bé per escrit.

Així mateix, llegir més llibres ens donarà més idees genials per a les nostres pròpies històries, és a dir, també ajuda a reforçar la nostra imaginació.

 

Com es relaciona això amb el nostre enfocament educatiu d’Hàbits d’Aprenentatge generals?

Com BSB ha adoptat els Hàbits d’Aprenentatge de Guy Claxton a tota l’escola, Bookflix també estarà enllaçat amb aquests, ja que un dels hàbits d’aprenentatge és la imaginació; ¿quina millor manera de millorar la imaginació i fer que l’alumnat s’involucri que amb diferents mons ficticis? Llegir és una manera de deixar volar la imaginació i transportar als alumnes a mons diferents.

Així mateix, pot també ajudar amb l’hàbit d’escolta gràcies a audiollibres.

 

¿Consideres que llegir des d’una edat primerenca ajuda als nens a ser àvids lectors?

Els hàbits comencen a casa des d’una edat molt primerenca. A més aviat puguem acostumar a un nen a escoltar i llegir llibres, millor, perquè és un hàbit i, a causa de la gran quantitat de dispositius i estímuls que ens envolten, és important prioritzar la lectura.

A més, la lectura és un passatemps perfecte per a ajuntar a tota la família.

 

¿Hi ha altres activitats planejades relacionades amb aquest projecte?

Hi haurà competicions gratis mensualment, com: BSB Bookflix Creative, on hi hauran de, per exemple, dissenyar la portada del seu llibre favorit; BSB Bookflix Writing, per a inspirar l’escriptura creativa; i BSB Bookflix Review, on s’animarà a l’alumnat a escriure les seves recomanacions de llibres.

 

Com creus que pot ajudar la lectura amb la salut mental i l’ansietat?

La lectura és un mètode d’evasió efectiu. És una cosa que podem fer sense una pantalla per a relaxar-nos i desconnectar de tots els estímuls dels mitjans que ens envolten. També serveix perquè l’alumne conegui noves cultures, gents i mons des de la comoditat de la seva casa.

Els llibres i la lectura poden descobrir mons sencers als alumnes fins i tot si només estan llegint des de la seva habitació.